Nordenskiöldsloppet blev tufft

300 deltagare från 18 olika länder startade på påskafton från Jokkmokk i världens längsta och tuffaste skidtävling.

Nordenskiöldsloppet som kördes för 2:a gången i modern tid har både start och målgång i Jokkmokk, som ligger norr om Polcirkeln. Tävlingsbanan går rakt in i den vackra lappländska fjällvärlden. Förra året var det snöbrist och därför blev banan bara 20 mil lång, men i år genomfördes loppet i sin helhet, 22 mil. Årets lopp blev en riktig prövning, föret var svårt och alla fick kämpa ordentligt. Den sista åkaren kom i mål först efter 28 timmar

Andreas Nygaard från Norge vann herrklassen på 11:48:07 timmar och Nina Lintzén vann damklassen med drygt 13: 01:01 timmar. Båda vinnarna fick mottaga de Nordenskiöldska vandringspokalerna från ordföranden Louise Nordenskiöld som var på plats och hejade.

Läs rapporten om hela loppet från tävlingsledningen här
Läs mer om resultaten här

Liksom förra året var stämningen fantastisk med entusiastiska Jokkmokksbor och deltagarnas familjer. Vädret var bra om dock inte så varmt och soligt som 2016. Alla arrangemang var professionella och förlöpte utan problem. 

Historien bakom tävlingen är polarforskaren Adolf Erik Nordenskiölds som 1884 utlyste ett skidlopp på 22 mil som han menade gick att klara inom ett dygn. Samen Pavva-Lasse gick i mål efter 21 timmar och 22 minuter, trots att skidorna då vägde ungefär tre gånger mer än dagens tävlingsskidor.  Det blev idrottshistoriens hårdaste och mest krävande tävling.
Läs mer om Nordenskiöldsloppet 2017
Läs mer om Nordenskiöldsloppet 1884 och om samernas skidkultur

Tävlingen är öppen för både elitåkare och motionärer och herr- och damklass. Svenska Skidförbundets och FIS regler gäller. Huvudsponsor för Nordenskiöldsloppet är Red Bull. Medsponsorer är Försvarsmakten, Jokkmokks kommun, Samelandsresor, Jokkmokks skidklubb, Umara Sports Club, Aklima sportkläder, SkiGo längdskidutrustning, Jokkmokks Korv & Rökeri och Jokkmokks allmänning.