Årets Nordenskiöldslopp

Nordenskiöldsloppet är ett 22 mil långt ultralopp i vild och orörd natur norr om polcirkeln. Den 24:e mars 2018 kommer deltagare från mer än 14 länder att testa sina gränser både mentalt och fysiskt. Tävlingen är öppen för både elitåkare och motionärer och herr- och damklass. Svenska Skidförbundets och FIS regler gäller.

Släktföreningens ordförande kommer likson tidigare år att närvara vid start och mål för att heja på skidåkarna vid star och dela ut den Nordenskiöldska silverpokalerna - till bästa kvinna och bäste man i mål.

Läs mer om Nordenskiöldsloppet 2018

Historien bakom tävlingen är polarforskaren Adolf Erik Nordenskiölds som 1884 utlyste ett skidlopp på 22 mil som han menade gick att klara inom ett dygn. Samen Pavva-Lasse gick i mål efter 21 timmar och 22 minuter, trots att skidorna då vägde ungefär tre gånger mer än dagens tävlingsskidor.  Det blev idrottshistoriens hårdaste och mest krävande tävling.
Läs mer om Nordenskiöldsloppet 2017
Läs mer om Nordenskiöldsloppet 1884 och om samernas skidkultur

Huvudsponsor för Nordenskiöldsloppet är Red Bull och andra sponsorer är bl.a. Försvarsmakten, Jokkmokks kommun, Samelandsresor, Jokkmokks skidklubb, Umara Sports Club, Aklima sportkläder, SkiGo längdskidutrustning, Jokkmokks Korv & Rökeri och Jokkmokks allmänning.