Magisk vecka på Svalbard

I augusti 2017 gjorde delar av släktföreningen en resa i Adolf Eriks fotspår runt Spetsbergen, den största av öarna inom Svalbard. Här är ett utdrag ur en dagbok som skrevs under resan av Louise Nordenskiöld.

Söndag 13/8
Samling i Longyearbyen vid 17.00 på Radisson Blu Hotell för genomgång av resan, presentation av alla medresenärer och föredrag av Calle om Adolf Erik Nordenskiölds fem olika expeditioner på Svalbard. Därefter gemensam middag på hotellet.

Måndag 14/8
Sightseeing i Longyearbyen och därefter avgång från kaj med MS Origo kl.16.00 ut ur Isfjorden. Gruppbild togs på kajen. Festmåltid ombord under gång och senare på kvällen gjordes en landstigning vid Barentsburg, ett ryskt gruvsamhälle där vi fick en guidad tur. Sillval siktades. Fartyget avgår norrut mot Danskön genom Forlandsundet för att undvika vinden och den ganska höga sjöhävningen.

Tisdag 15/8
Besättningen väckte oss kl. 06.40 för att meddela att vikval siktats. Alle man på däck halvklädda i pyjamas och jackor. Efter frukost föredrag av Oscar om Andres ballongfärd. Ankring utanför Virgohamna, en av Svalbards viktigaste minnesplatser. Efter lunch siktades isbjörn på stranden som vi följde från zodiakerna. Björnen vandrade och simmade mot ett gammalt valkadaver som den åt på medan vi låg ca 20 meter från stranden i båtarna och kunde följa detta unika skådespel. Senare ilandstigning vid Virgohamna för att se minnesmonumentet av Andres luftfärd med ruinerna av hans ballonghus samt resterna av Walter Wellmans 2 misslyckade expeditioner. Vi utbringade ett 3-faldigt hurra till Andres minne. Här fanns även rester av valfångstkokerier med bl.a. gravar. Platsen kändes övergiven och dyster och vi fryser ganska ordentligt allihop. Rakt över bukten såg vi Smeerenburg, den största valfångststation från senare delen av 1600 talet. 

Fartyget stävar senare mot Mosselbukta med fint väder. Valrossflock, knubbsäl och storsäl siktas. Kvällsföredrag av Calle om Adolf Eriks expedition 1872-73. På kvällen ankring och ilandstigning vid Polhem i Mosselbukta där Adolf Erik övervintrade i ett medtaget hus som idag är helt raserat förutom en järnspis, men man kan tydligt se grunden till huset. Gruppfotografering framför huset och vi skålade vi i medhavd champagne och hurrade för vår modiga anfader. Promenad längs stränderna På återfärden mot fartyget siktade vi 7 knubbsälar som vilade sig på några isflak. Vädret stilla och molnigt.

Läs hela dagboken här.