Släkten tillbaka på Svalbard

Under perioden 10-18 juni 2018 arrangerades ytterligare en släktresa i Adolf Erik Nordenskiölds fotspår - en "Nordenskiöld Polar History Expedition".

Gunilla Nordenskjöld som deltog denna gång skriver följande. Vilket landskap, vilken natur och vilka krafter. Vår guide Oscar Westman var en mycket omtänksam och duktig guide, så otroligt duktig och ambitiös. Sista zodiaklandstigningen på söndag eftermiddag företogs till stranden nedanför Svenskehuset och där kan man verkligen tala om en utmaning. Oscar var tydligt tveksam, mycket sjö med vågor och inkommande högvatten, men han gav sig inte fast han stod i vatten över midjan....för att inte tala om att ta sig upp för den branta slänten. VI klarade det allihop, fast jag fick förstås mycket hjälp av Erik Nski och Andreas v. L. Vilka killar! Polhem var inte sämre, men lite lättare att ta sig till. Och i ganska vackert väder! Vid besöket i Virgohamna var det nästan snöstorm, man kunde verkligen föreställa sig hur de hade det 1897!

Och det klart att vi såg isbjörn med ungar, vid flera tillfällen, valross på 7 m avstånd och i vattnet kring båtarna. I Isfjorden strax efter att vi lämnat Longyearbyen mötte oss en blåval som visade upp sig i hela sin stora prakt. Polarräv, renar, stora och mindre sälar förstås och massor av Spettsbergsgrisslor och silvertärnor.... Denna resa går inte att beskriva och vi är så glada att vi fick möjlighet att vara med och vilka underbara reskamrater!!!!

I augusti 2017 gjorde delar av släktföreningen en resa i Adolf Eriks fotspår runt Spetsbergen, den största av öarna inom Svalbard. Här är ett utdrag ur en dagbok som skrevs under släktresan 2017 av Louise Nordenskiöld. Läs mer här.