Snabba spår i snöstormen

Långloppsstjärnan Andreas Nygaard tog sin tredje raka seger i Red Bull Nordenskiöldsloppet 2019 efter en spurtduell mot teamkompisen Øyvind Moen Fjeld. På tredje platsen kom Vegard Vinje och fullbordade den norska trippeln på pallen. I damklassen stod Nina Lintzén för en överlägsen solovinst.

Ordföranden Louise Nordenskiöld var på plats som vanligt med tal vid starten som går i Purkijaur strax utanför Jokkmokk och vid prisutdelningen av den Nordenskiöldska vandringspokalen i silver till bästa kvinna och bäste man i mål.

Louises son Richard Sylwander utmanade sig själv och startade i Nordenskiöldsloppet för fjärde gången, medaljen hängdes runt hans hals efter 19 tim och 24 min. På bilden syns han med orange mössa. Om det blir en femte gång står just nu skrivet i stjärnorna.

Se reportaget på SVT 1 Sportspegeln 31 mars.

https://www.svtplay.se/video/21360210/sportspegeln/sportspegeln-31-mar-19-00?start=auto

Läs mer om årets Nordenskiöldslopp

Nordenskiöldsloppet blir alltmer populärt, såväl bland extremskidåkare, skidåkareliten och vanliga motionärer som vill ha en upplevelse utöver det vanliga. Loppet startades av A. E. Nordenskiöld 1884, då han blev starkt ifrågasatt efter sin andra Grönlandsexpedition 1883. Nordenskiöld kom med uppgifter som nästan ingen utom han själv trodde på. För att bevisa att han hade rätt, beslöt han sig för att organisera en tävling, "en skidlöpningstäflan inom Jokkmokk och Qvikjokk". Adolf Erik fick rätt och loppet har blivit historiskt.

Läs mer om historien