Stort internationellt intresse

Succé i 2016, succé även i år. Jokkmokk har genomfört den andra upplagan av Nordenskiöldsloppet - världens längsta tuffaste och längsta skidlopp, 220 kilometer rakt in i Jokkmokks fjällvärld.

Bakgrunden är det skidlopp som polarforskaren A.E Nordenskiöld anordnade 1884 - ett skidlopp på 220 kilometer mellan Jokkmokk och Kvikkjokk, fram och åter. Arton män skidade 220 kilometer, dag såväl som natt, utan sömn, stärkta av kaffe och konjak. Det kom att bli en av skidhistoriens mest berömda tävlingar. Loppet var troligen det första i modern skidhistoria och helt säkert ett av de hårdaste. Trots att skidloppet fick mycket stor uppmärksamhet så har ingen någonsin upprepat bedriften.

Läs mer om Nordenskiöldsloppet 1884

I maj 2014 lämnades ett förslag till Jokkmokks kommun att påbörja en förstudie för ett
eventuellt framtida Nordenskiöldslopp som godkändes i oktober och 2016 skapas ett nytt kapitel i skidhistorien då äventyrare från hela världen reser till Jokkmokk för att utmana varandra i världens tuffaste skidlopp.

– Det är en fantastisk upplevelse för åkarna i spåren, men de får också uppleva fina Jokkmokk och dess fjällvärld under vackra vinterdagar, säger Wolfgang Mehl - initiativtagare och vd för loppet.

–Tävlingen är bland det häftigaste jag varit med om. Det är en helhet; elitåkarnas kamp, alla motionärer som tog sig i mål, serviceteamen runt åkarna, medföljande och alla funktionärer som jobbar hårt, påpekar trefaldige Vasaloppsvinnaren Daniel Tynell, loppets sportchef.

Intresset från andra länder, också i Sydeuropa, är jättestort – inte minst medialt. Och exponeringen av Jokkmokk i sammanhanget ger värdefull förstärkning av kommunens varumärke.

Inför loppet 2017 har Jokkmokks skidstadion genomgått en upprustning. Jokkmokks SK har beviljats 650 000 kronor för detta via Jordbruksverket, Länsstyrelsen (90 procent) samt Sparbanken Nord och Nordenskiöldsloppet AB. En ny portal har byggts vid målgången, stängsel har rustas upp och tidtagarkuren flyttats. Delar av Nordenskiöldsspåren, mellan Purkijaure och Jokkmokk hålls öppna för al

Nordenskiöldsloppet arrangeras av Sveriges äldsta skidklubb Jokkmokks skidklubb (JSK) som bildades 1893 inspirerad av Nordenskiöldsloppet 1884. Det är en internationell tävling som körs i klassisk stil.  Tävlingen är godkänd av både Svenska Skidförbundet och Internationella skidförbundet. Red Bull är huvudsponsor med bl.a. Försvarsmakten och Jokkmokks-alliansen som medsponsorer.

Läs rapporten om 2017 års Nordenskiöldslopp