Ätterna Nordenskiölds släktförening arrangerar olika resor för släktmedlemmarna till platser och gårdar med anknytning till släkten Nordenskiöld.

Aktuella resor är:

Spetsbergen/Svalbard 10-18 juni 2018
Denna resa är för tillfället fullbelagd men om ni anmäler er info@nordenskiold.se, så kommer ni med efter principen "först till kvarn" vid eventuella återbud, se nedan

Svalbard är en avlägsen värld med mäktiga glaciärer, vilda bergsmassiv och rikligt djurliv, har lockat många upptäckare till sig. Vår anfader Adolf Erik Nordenskiöld gjorde flera vetenskapliga expeditioner till Svalbard och Spetsbergen 1858-1873, innan han blev den förste att segla genom Nordostpassagen. Adolf Erik utforskade stora delar av Nordaustlandet och blev också den förste polarforskaren att övervintra på Svalbard. Rester av övervintrings-huset Polhem i Mosselbukta och Svenskhuset finns fortfarande kvar. 

Efter succén med den släktresa som genomfördes 2017 i augusti arrangeras nu ytterligare en resa till Spetsbergen/Svalbard eftersom det fanns många släktingar som inte fick plats då. Det finns nu några platser kvar på resan 10-18 juni. Juni innerbär att det är vår i Svalbard (juli/sommar och augusti/höst) och fågellivet och midnattssolen som bäst. Detta är en mycket fin tid på året med ett intensivt djurliv. 

Guider och expeditionsledare blir Oscar Westman och Åsa Lindgren. De var också med på resan 2017 och vet vad Nordenskiöldare vill se och kan själva mycket om de historiska platserna. Sedan var de absolut supertrevliga och proffsiga (liksom hela besättningen) och kunde det mesta om det mesta som rör Svalbard, så det känns bra att vara i deras trygga händer.

Resan kostar ca. 30.800/person i delad dubbelhytt, lite varierande beroende på hyttkaraktär. Då ingår också transfer till och från fartyget i Longyearbyen, en fotobok från resan och samt ett digitalt bildspel. Till detta kommer dock ev. hotellboende i Longyearbyen och flygresan T/R. Noregian och SAS flyger till Longyearbyen från både Oslo och Tromsö. Det är ganska billigt om man jämför med andra researrangörer.

Rutten blir nog ungefär som 2017, dvs. Spetsbergen runt. Det var en rutt som gav allt det man kan önska sig, dvs. Ilandstigning på de historiska Nordenskiöldsplatserna och spaning på alla djur, kalvande isberg och packisen. Det är dock väder och vind och ytterst kaptenen som bestämmer den slutgiltiga rutten och det kan inträffa att. man inte angå iland pga. isbjörn/vind/vågor/packis.

Ni finner nedan ett litet infoblad och de dagboksanteckningar som jag gjorde på resan i augusti. Mer information kommer förstås senare om ni hänger på. Jag kan varmt rekommendera denna resa, den var magisk! Sedan hade vi ju så trevligt alla släktingar. Gör resan om ni funderar på Svalbard. Det blir så mycket roligare med ett mindre fartyg som kan komma in i de grunda vikarna och att få uppleva detta som Nordenskiölds-ättlingar!!!

Läs mer om resan, priser och resrutt: Inbjudan Svalbard 2018
Läs mer om släktresan 2017 från de dagboksanteckningar som gjordes av Louise Nordenskiöld Dagbok släktresa 2017
Läs mer om fartyget MS Origo
Läs mer om charterbolaget Master Mariner AB