Släktresan till Småland blev en succé

Östra Småland har alltid betytt mycket för stora delar av den Nordenskjöldska delen av släkten. När vice amiralen Otto Henrik började fundera på sin pension från den svenska flottan, fick han möjlighet att köpa säteriet Fårbo norr om Oskarshamn. Så småningom kom ett stort antal gårdar och säterier i släktens ägo. Söner och döttrar, svärsöner och svärdöttrar måste ju ha någonstans att bo….

I det senaste julbrev kunde styrelsen äntligen bjuda in till den uppskjutna resan för att besöka några av dessa säterier och gårdar. I strålande vackert sommarväder samlades morgonen den 9 september 2023 mellan 30 och 40 förväntansfulla och nyfikna släktmedlemmar för att embarkera bussen utanför hotellet i Oskarshamnför att resa c:a 2 mil norrut till Virkvarn Hill.

Detta säteri som byggdes mellan 1802 och 1805 har varit med om mycket, bland annat har huvudbyggnaden blivit svårt skadad vid en brand. Den mycket vackra trädgården på baksidan är byggd i terrasser i tidens nyklassiska stil ner mot den slingrande Virån, där det förtjusande lilla badhuset är beläget, som ett litet grekiskt tempel!

Så vidare till Virbo som varit huvudgård för Virkvarn Hill. Innan Nordenskjöldarna kom till Virbo, ägdessäteriet av Hammarskjöldar som vid flera tillfällen gift in sig i vår släkt. Virbo var en stor egendom och tidigare huvudgård för Virkvarn Hill. Ön Blå Jungfrun ute i Kalmarsund har tillhört Virbo. Planer fanns att grunda ett stenhuggeri där ute men som tur var hann Torsten Kreuger köpa ön och skänka den till den svenska staten som gjorde ön till nationalpark. För övrigt har mycket granit brutits på Virbos ägor, den berömda röda Virbograniten. På Virbos ägor har också funnits en syrefabrik.

Marie-Louise Nordenskjöld redogjorde för Virbo Säteri - släkthistorien och hennes farfars och farmors, Bertil och Elisabeth Nordenskiöld liv och gärningar på säteriet och det sociala umgänget mellan gårdarna fram till hennes och systern Agnetas minnen från tidig barndom. Nuvarande ägaren Folke Rudell fick sedan fullt upp att svara på alla nyfikna frågor om vad som hänt efter det att säteriet gått ur vår släkts ägo.

Det viktigaste syftet med resan var kanske att få komma till Fårbo där man kan säga att allt började. Säteriet ligger högt och öppet med vid utsikt över Fårbosjön. Dessvärre fick inte sällskapet komma inomhus i det vackra huset, trots att ingen bor där. Deltagarna hängde som klasar i alla fönster för att försöka få en bild av inredningen som står helt orörd. Här togs också det traditionella släktfotot utanför den fina lilla bröllops stugan mittemot corps de logiet.

Det varma vädret gjorde det möjligt att äta den förbeställda, goda och stora pic nic mackan vid nästa uppehåll som var ute vid Fårbosjön där den nu rivna Fårbo Villa låg. Vi hälsades varmt välkomna av Anna Kjellander, dotterdotter till Bergliot och Henrik Nordenskjöld på Fårbo. Anna berättade om Villan och det hus som finns kvar på platsen, Kuskbostaden.

I trädgården fick nu sällskapet möjlighet att bekanta sig lite mer med varandra och kanske få klart för sig vem av vice amiralens alla söner som var stamfader för respektive gren. Fulla av nya intryck och kunskaper ställdes turen tillbaka till hotellet för förberedelse för kvällens gemensamma middag. Vi hade fått restaurangen Seglarhyllan helt för oss själva. Det härliga och höga sorlet visade att stämningen var hög och trivsam. Under middagen cirkulerade en bunt med fotografier som visar inredningen i stora huset på Fårbo. Bilderna är tagna av Annas brorsson. Första dagen till ända.

Söndag 10 september ställdes kosan mot Misterhults vackra 1700-talskyrka. Vi hälsades varmt välkomna in av Kerstin Karlsson från församlingen. Framme i koret stod den förtjusande vackra brudkronan som på 1890-talet skänkts till kyrkan av den första bruden som bar kronan, Ottonie Nordenskjöld. Ottonie var gift med Harry, barnbarnsbarn till Otto Henrik. I vår grupp fanns ett äkta par, då bruden bar kronan vid vigseln 1973. Agneta (född Nordenskjöld) och Thomas Narfström firar i år 50 år som gifta!!!!

Den mest högtidliga delen av vår färd inleddes med att den unge Wilhelm Nordenskjöld (fotografen Peppes barnbarn) bar fram den vackra kransen och lade ner på vice Amiralen Otto Henriks grav. Därefter tog Carl Nordenskiöld till orda och berättade om Otto Henriks liv och betydelse för flottans modernisering under hans tid i Karlskrona och framförallt hur han utvecklade säteriet Fårbo.

Flera av deltagarna tyckte att vi alla skulle försöka visa vilken gren efter vice amiralen Otto Henriks söner vi tillhör och alla visste genast var de hör hemma. Fotografen Peppe ryckte förstås genast fram och nu finns allt dokumenterat.

Så dags för sista målet på vår resa. Efter lite felkörning kom vi precis i rätt tid till det vackra säteriet Stora Gersebo som ligger österut ut mot kusten från Misterhults kyrka. Där hälsades vi varmt välkomna av Karl-Johan Axelsson. Karl-Johan äger sedan ett par år säteriet men bor inte där. Hanvisade med stor förtjusning det vackra herrgårdsdasset i flera våningar i nyklassisk inredningsstil med kristallkrona och spegellampetter.

Den äldsta byggnaden på gården är dock ett litet hus som brukats som skola för traktens alla barn. Mycket umgänge har förekommit mellan Fårbo och Stora Gersebo. Carl Adams dotter och svärson förvaltade gården innan de ärvde den.

Precis klockan tretton lämnade trötta men entusiastiska resedeltagare bussen utanför hotellet i Oskarshamn. Det blev många varma avskedskramar och löften om att hålla kontakten.

Tack för att jag fick möjlighet att genomföra denna fantastiska resa som blev helt över förväntan!!!!! Gunilla Nordenskjöld (efter Axel Gustaf, yngste son till Otto Henrik)